De AEX koersen van alle bedrijven die aan de Amsterdamse beurs staan genoteerd kunt u terugvinden op deze site. Behalve realtime AEX koersen vindt u ook historische gegevens en een korte beschrijving van de ondernemingen. En sinds kort kunt u ook alle nieuws items over de AEX en haar koersen op deze site vinden.

AEX index

De AEX index geeft een overzicht van de 25 aandelen die het meest verhandeld worden. Naast de AEX is er nog een Midkap Index waar de aandelen van middelgrote worden verhandeld en ook voor de kleinste aandelen is een aparte index.

Hoogste en laagste AEX koers ooit

Vlak voor de mondiale crisis die in 2001 losbarstte, bereikte de AEX een erg hoge. De AEX sloot op 4 september 2000 op 701,56 punten. Het absolute dieptepunt volgde drie jaar later. Op 12 maart 2003 kwam de AEX koers niet boven de 218,44 punten uit. In 2021 is de AEX op weg naar een top!

Hoe wordt de AEX berekend?

De AEX koers wordt berekend door de koers van elk fonds binnen de AEX te vermenigvuldigen met de wegingsfactor. De stand van de AEX is het gemiddelde van al deze cijfers. Hoe groter de wegingsfactor van een bedrijf des te groter de invloed op de stand van de AEX Index.

Nieuwe Samenstelling AEX 2020 - 2021

Sinds 2020 weegt ASML het zwaarst in de AEX. Voorheen was Royal Dutch Shell de grootste partij.

ASMI en Takeaway

ASMI en Just Eat TakeAway maken vanaf 23 maart 2020 onderdeel uit van de AEX-index. Aalberts NV en Vopak gaan naar de AMX.

Prosus in AEX

Prosus maakt vanaf 23 december 2019 onderdeel uit van de AEX-index.

Adyen in AEX

Adyen promoveert in maar 2019 van de MidKap (AMX) naar de AEX-index van de beurs in Amsterdam.