Geschiedenis AEX

De historie van de AEX stamt uit 1983 toen werd de aex opgericht. In deze index worden de 25 belangrijkste bedrijven van de Amsterdamse beurs verhandeld, waardoor de AEX index wordt gezien als graadmeter van de economie.

de Aandelen

In 1983 werden dertien aandelenfondsen opgenomen in de aandelenindex. Deze fondsen waren ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd.

AEX Koers historie 15 jaar

Als we kijken naar het verloop van de AEX koers over een periode van de afgelopen 15 jaar dan zien we een zeer grillig patroon. Begin 1997 kwamen we uit een recessie en raakte de AEX koers de 250 punten weer aan. Vanaf dat moment steeg de AEX koers aanzienlijk. Dit kwam vooral door de opbloei van internet. Internetbedrijven schoten als paddenstoelen uit de grond. De waarde van veel aandelen werd opgeblazen en een internet bubble kon bijna niet uitblijven. Eind 2000 spatte de luchtbel. De AEX koers stond op dat moment op 700 punten. De hoogste stand van de afgelopen 15 jaar! Toen in 2001 twee vliegtuigen in het WTC in New York vlogen kwam de recessie in een sneltreinvaart. Dieptepunt volgde begin 2003 met een AEX koers rond de 220 punten. In 2007 raakte voor het eerst sinds lange tijd de AEX koers weer de 550 punten aan.

Economische Crisis

Door de kredietcrisis in 2007 kwam aan deze stijging abrupt een einde. Dieptepunt van de economische crisis volgde begin 2009 met een AEX koers van onder de 200 punten. Begin augustus 2011 heerst er onrust over de schuldenlast van Amerika en Europese landen als Griekenland, Portugal, Ierland en nu ook Spanje en Italie. De AEX koers noteert rode cijfers. En niet alleen de AEX koers heeft te lijden. Beurzen wereldwijd verliezen stevig. Het vertrouwen was nog lang niet hersteld.

Stijging koersen

Sinds 2008 zien we een stijging van veel koersen. In 2018 werd er een notering bereikt van boven de 570 punten.