De AEX koers is begin augustus 2011 veel in waarde gedaald. De AEX koers is niet de enige. Wereldwijd noteren de beurzen rode cijfers. Het begin van een economische crisis oftewel een recessie

Oorzaken economische crisis

Als gevolg van de kredietcrisis 2007 is het vertrouwen in de economie nog steeds zeer zwak. Amerika en Europese landen als Griekenland, Ierland en Portugal hebben torenhoge staatsschulden. Afgelopen tijd is er grote onrust ontstaan. Zijn deze landen nog wel in staat hun verplichtingen na te komen? Kunnen ze de schulden wel aflossen? Mocht dat niet het geval zijn dan gaat een land failliet en zijn de staatsobligaties niets meer waard. Andere economieƫn gaan dan voor vele miljoenen (en wellicht miljarden) het schip in.

Economische crisis en de euro

De economische problemen van Griekenland, Portugal, Ierland en nu ook Spanje en Italie kunnen de euro in gevaar brengen. Al deze landen hebben flinke bezuinigingen aangekondigd, maar bij Griekenland worden vraagtekens geplaatst bij de bezuinigingsplannen. Zijn die wel toereikend om de tekorten aan te zuiveren? De onrust is nadelig voor de beurzen en bij eventuele faillissementen kan de euro in gevaar komen. Daarom maakt de Europese Centrale Bank zich hard voor noodplannen en worden door de Europese Centrale Bank op grote schaal staatsobligaties opgekocht.

Kredietcrisis 2007

Tussen 2003 en 2007 ging het best aardig met de economie. De recordbeurshoogten van vlak voor de internet bubble werden niet gehaald, maar een AEX koers van 550 punten in 2007 was lang niet slecht. Toen bekend werd dat grote banken zoals Lehman Brothers in grote financiƫle problemen zaten, ontstond er paniek. Wat was er aan de hand? Het was al lang niet meer voorgekomen dat banken failliet gingen. De hypotheekportefeuilles bleken de boosdoeners. De ondoorzichtige handel in kredietportefeuilles was uit de hand gelopen. De risico's en waarden van de kredietportefeuilles op de balans van diverse banken bleken discutabel met grote afwaarderingen als gevolg. Het vertrouwen tussen banken onderling was zo goed als nihil en het duurde nog een flinke tijd voor lucht zich enigszins klaarde.